Geschiedenis Protestantse Begraafplaats Charlois

De geschiedenis van de begraafplaats begint eigenlijk al aan de Charloisse Kerksingel in Rotterdam-Charlois.
Heel vroeger, toen Charlois nog een zelfstandig dorp was, werden de overledenen in en rondom de Oude Kerk begraven.
Er zijn in de Oude Kerk nog grafstenen aanwezig van mensen die in de kerk begraven zijn.
Met de groei van het dorp en de noodzaak tot allerlei hygiënische maatregelen werd besloten niet meer rondom en in de kerk te begraven maar een begraafplaats in te richten aan de Sluisjesdijk. Deze begraafplaats heeft gefunctioneerd tot 1924. In die tijd werd door de burgerlijke gemeente van Rotterdam besloten om de Waalhaven te graven en daarom moest de begraafplaats worden verplaatst naar de plek waar de begraafplaats thans is gevestigd.
Direct na binnenkomst door het hek van de huidige begraafplaats staat ter linkerzijde een monument dat aangeeft dat de overblijfselen die in 1924 nog aan de Sluisjesdijk werden aangetroffen, zijn overgebracht naar de Charloisse Lagedijk.
Gezien de ontstaansgeschiedenis waren de kerkvoogden en notabelen van de Hervormde Gemeente Charlois verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaats.
Vandaar dat altijd de aanduiding “Hervormde Begraafplaats Charlois” is gehanteerd.

Toen in 1965 een aantal Hervormde Gemeenten, waaronder die van Charlois, werden samengevoegd tot de Hervormde Gemeente Rotterdam-Zuid kwam het beheer van de begraafplaats te liggen bij het College van Kerkvoogden van de Hervormde Gemeente Rotterdam-Zuid.
De naam bleef gehandhaafd. In 2008 kwam in navolging van de landelijke kerken een fusie tot stand tussen de Hervormde Gemeente Rotterdam-Zuid en een aantal Gereformeerde Kerken op hetzelfde grondgebied.
Zo ontstond de Protestantse Gemeente Rotterdam-Zuid.
Bij deze fusie werd de begraafplaats ondergebracht in een zelfstandige stichting, conform de generale regeling voor stichtingen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Herdenksteen Sluisjesdijk

Organisatie

De stichting is een stichting als bedoeld in artikel 1-1 van de generale regeling voor stichtingen conform ordinantie 11-27 van de kerkorde der Protestantse Kerk in Nederland.
De bestuursleden worden op voordracht van het bestuur benoemd door het College van Kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Rotterdam-Zuid.
De stichting heeft twee werknemers in dienst: de opzichter en de administrateur. Daarnaast is er een groep vrijwilligers die o.a. na de  begrafenissen in de ontvangstruimte koffie, thee e.d. serveren.

Charloisse Lagedijk 680
3084 LJ Rotterdam
Tel: 010-4800501
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK: 24430698
Iban: NL 26 RABO 0120 2151 79

 

Opengesteld voor bezoekers:
dagelijks van 9 - 16 u
het kantoor is op werkdagen
geopend van 9 -12 u